EU postigla dogovor o bankarskoj uniji

 Evropska bankarska unija

Evropska bankarska unija

Evropska unija je postigla sporazum o formiranju bankarske unije koja treba da stabilizuje finansijski sistem i olakša preduzimanje mjera prema bankama u teškoćama.

Dogovor su postigli Evropski parlament i države članice EU poslije maratonskih pregovora.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je na konferenciji za novinare da je to “ogroman uspjeh”.

Bankarska unija i sređivanje računa banaka koji ide s tim, trebalo bi da vrate uzajamno povjerenje banaka i podstaknu kreditiranje unutar eurozone, što će doprinijeti privrednom rastu u 18 zemalja koje koriste euro.

To je drugi stub Evropske bankarske unije, poslije uvođenja jedinstvenog nadzora banaka u zemljama eurozone.

Prema sporazumu, fond od 55 milijardi eura koji će biti dobijen od priloga banaka bit će izgrađen u periodu od osam godina, umjesto deset koliko je prvobitno bilo predviđeno.

Evropskoj centralnoj banci daje se glavna uloga u pokretanju zatvaranja neke banke, i ograničava mogućnost pojedinih ministara da se suprotstave takvom potezu.

Prema novim propisima mjere prema problematičnim bankama mogu biti preduzete vrlo brzo, u roku jednog vikenda, umjesto ranijeg produženog postupka koji je često podrivao povjerenje u finansijski sistem Unije, rekla je Korien Vortman-Kol, vodeći pregovarač za Parlament.

Posted by on 2014-03-27. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login