EU postigla kompromis o gajenju GMO hrane

GMOZemlje Evropske unije (EU) postigle su kompromisni sporazum kojim se omogućava gajenje genetski modificiranih kultura na svojoj teritoriji, uz mogućnost da to ne dozvole države koje se protive uzgajanju GMO.

“Sve zemlje osim Belgije i Luksemburga usaglasile su se o gajenju GMO”, izjavio je grčki ministar životne sredine Joanis Manijatis, čija zemlja do 1. jula predsjedava Unijom.

Načelni sporazum usvojen je 28. maja na sastanku stalnih predstavnika 28 članica EU, poslije višegodišnjih pokušaja da bude postignut dogovor u toj oblasti.

Novi sporazum će omogućiti svakoj državi članici EU da na čitavoj svojoj teritoriji ili na jednom njenom dijelu zabrani gajenje GMO, ali ne iz razloga koji su povezani sa oblastima zdravstva i zaštite životne sredine. Ti razlozi mogu biti javni red, upravljanje prostorom ili suzbijanje širenja nekih vrsta.

Čak i članice EU koje su protiv uzgajanja GMO neće moći da zabrane tranzit tih kultura preko svoje teritorije.

Ovaj sporazum proizvođači genetski modoficiranog sjemena čekali su 14 godina. Do sada su zbog nesuglasica među članicama EU, procedure za dozvolu uzgajanja tih kultura bile veoma komplicirane i duge, te predmet političkih sporova.

Sporazum treba da razmotri i odobri Evropski parlament.

Posted by on 2014-06-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login