EU poziva političke lidere u BiH da uvaže proteste građana

protesti, BiHMaja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je istakla da „Ashton želi doći u posjetu BiH što je prije moguće”.

Naglasila je da Ashton želi što prije održati sastanak sa bh. liderima kako bi razgovarali o posljednjim dešavanjima i protestima u toj zemlji.

“Što je prije moguće Catherine Ashton želi doputovati u posjetu Bosni i Hercegovini. Cilj posjete je da se razgovara sa tamošnjim zvaničnicima o posljednjim dešavanjima i situaciji u BiH”, rekla je Kocijančić.

Napomenula je da Ashton smatra kako bh. političari moraju učiniti nešto kako bi odgovorili na proteste i zahtjeve građana koji svakodnevno izlaze na ulice.

Ocjenjuje kako građani BiH imaju svako legitimno pravo da protestuju na miran i demokratski način, kao što je to praksa u svim demokratski uređenim zemljama.

“Stav EU-a je jasan, a to je da politički lideri u BiH moraju reagovati na zahtjeve i želje građana i na ono što ljudi traže”, kazala je Kocijančić, dodajući kako će Ashton na sastancima sa liderima u BiH razgovarati i o provedbi presude Sejdić-Finci.

“Planirano je da se razgovara o sljedećim reformama koje je potrebno provesti u BiH. Jedna od njih je i implementacija presude u slučaju Sejdić-Finci, koja je i jedan od uslova EU-a za BiH”, istakla je glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Na kraju je Kocijančić naglasila je da građani BiH imaju pravo da mirno traže svoja prava i da protestuju.

“Građani BiH imaju pravo na mirne proteste i da iskažu svoje zahtjeve na miroljubiv način. EU poziva političke lidere u BiH da uvaže proteste građana”, ocijenila je Kocijančić za Anadolu Agency.

Posted by on 2014-02-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login