EU raspravlja o razmještaju izbjeglica

 

Bruxelles

Bruxelles

Ministri EU razmatraju mogućnost ublažavanja plana za relokaciju 120 hiljada izbjeglica nakon što je Brisel odustao od obavezujućih kvota, a Mađarska izostavljena iz tog programa, izjavili su izvori iz EU.

Drugi izvor iz Luksemburga naveo je da se termin “obavezujuće kvote” neće pominjati u nacrtu dokumenta koji će biti iznesen pred ministre na današnjem sastanku.

Utvrđeno je da u nacrtu Mađarska neće biti navedena kao zemlja za prijem, ali moraće biti solidarna u vezi sa pitanjem izbjeglica iz Grčke i Italije.

Prema navodima izvora bliskih EU, broj od 120 hiljada izbjeglica za relokaciju biće u nacrtu, ali nije poznato koje će zemlje preuzeti 54 hiljade izbjeglica, koliko je prvobitno bilo predviđeno da prihvati Mađarska. U jednom od prijedloga pominju se Italija i Grčka, a u drugom zemlje duž zapadnobalkanske rute, poput Hrvatske i Slovenije.

Posted by on 2015-09-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login