EU: Revizija farmaceutskih pravila

tableteHomeopatska industrija u Europskoj uniji smatra da treba početi lobirati za usklađeno zakonodavstvo na europskoj razini o alternativnoj medicini, najavljuju europski mediji. Istodobno, očekuje se da Europska komisija pokrene reviziju farmaceutskih pravila. Predstavnici industrije,  homeopati i pacijenti koji se koriste homeopatskim pripravcimae okupit će se na Europskom danu homeopatije u Europskom parlamentu 23. ožujka kako bi potaknuli prihvaćanje zakona na europskoj razini.
Lobisti i eurozastupnici koji ih podupiru vjeruju da je upravo sada, kada se sprema revizija farmaceutskih zakona, trenutak da se izbore za svoja stajališta.

Sto dvadeset pet milijuna Europljana rabi homeopatske pripravke svaki dan, a industrija je 2009. imala promet viši od milijardu eura.

S druge strane, skeptici često napadaju homeopatiju kao potencijalno opasnu pseudoznanost kojoj se katkad pacijenti okreću umjesto konvencionalne medicine i time ugrožavaju vlastito zdravlje i život.

Europske institucije, čak i nakon prihvaćanja Lisabonskog ugovora, još imaju malo ovlasti nad sektorom zdravstva, te Europska komisija ima malo manevarskog prostora.

U Europskom parlamentu osnovana je i nova međuskupina za alternativnu medicinu koja će imati svoj prvi sastanak 16. ožujka, prenosi Hina.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login