EU šalje pomoć BiH i Srbiji

poplaveEvropska unija je posredstvom Mehanizma civilne zaštite započela akciju pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se suočavaju sa poplavama i klizištima.

Iz Evropske komisije je saopćeno da su članice EU-a Bugarska, Njemačka, Slovenija i Austrija prve pozitivno odgovorile na upit Srbije o dostavi pumpi sa potrebnim ljudstvom.

Ovim zemljama su se pridružile i Češka Republika, Francuska, Hrvatska, Litvanija, Letonija i Estonija.

Uporedo s tim, Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Njemačka su pozitivno odgovorile na zahtjev vlasti BiH da im osiguraju pomoć u vidu helikoptera i motornih čamaca.

Iz Evropske komisije je saopćeno da je ova pomoć već na putu ka BiH i da će troškove transporta finansirati upravo Komisija.

Sedmočlana spasilačka ekipa spremna je za put u Srbiju, sličan tim će sutra krenuti i ka BiH.

U saopćenju se također navodi da je zbog kritičnog stanja vlast BiH uputila i dodatni zahtjev za pomoć u vidu pumpi, agregata, šatora, isušivača vlage, prečišćivača vode, grijalica i higijenskih sredstava.

Posted by on 2014-05-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login