EU smanjio emisiju stakleničkih plinova, ali napredak je prespor

Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2018. godine pale su za dva posto u odnosu na 2017., pokazuju službene preliminarne procjene, ali relativno spor napredak u primjeni obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciji prometa zabrinjava EU-ovu Agenciju za okoliš, navodi Hina.

aerozagađenje
zagađenje

Najnoviji trendovi i projekcije emisija koje je objavila Europska agencija za okoliš (EEA) govore da je EU ostvario dvopostotno smanjenje emisije stakleničkih plinova prošle godine, a od 1990. godine to smanjenje iznosi 23,2 posto.

To znači da je EU čvrsto na putu ispunjenja, pa i premašivanja cilja o 20-postotnom smanjenju stakleničkih emisija u 2020. u odnosu na 1990. godinu.

EEA, međutim, upozorava da treba ostvariti znatno veći napredak u postizanju cilja smanjenja za 40 posto do 2030. godine, za koji se čini da je preambiciozan za mnoge države članice. Trenutno se očekuje da će samo Grčka, Portugal i Švedska ostvariti svoje pojedinačne klimatske ciljeve do 2030. godine.

Agencija upozorava i na spor napredak u energetskoj učinkovitosti, dekarbonizaciji prometa i povećanju udjela obnovljivih izvora u proizvodnji energije, kao kombinaciji politika i aktivnosti koje bio trebale pridonijeti ostvarenju ciljeva za 2030. godinu.

Posted by on 2019-11-05. Filed under Ekologija, EU, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login