EU: Što prije formirati vladu u Bosni i Hercegovini

EU

EU

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije pozvali su lidere u Bosni i Hercegovini da nakon Općih izbora što prije formiraju vladu i počnu rad na reformama.

Oni su tokom zasjedanja ministarskog vijeća u Luksemburgu podsjetili da su reforme neophodne da bi se otklonili problemi na evropskom putu BiH i obećali pomoć EU u njihovom provođenju.

Ministri  vanjskih poslova 28 zemalja članica su osim toga podržali nastavak “Operacije Altea” putem koje EU koordinira jačanje odbrambrenih kapaciteta BiH, a koja traje već deset godina.

U zaključima s današnjeg zasjedanja Vijeća je poziv BiH da ubrza program eliminacije viška municije iz rata devedesetih godina.

Šefovi diplomatija razgovaraće i o ukrajinskoj krizi, širenju ebole i zajedničkoj strategiji protiv “Islamske države”, uključujući finansijski doprinos zemalja članica, saopšteno je iz Vijeća.

Ministrima će se kasnije pridružiti specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Libiji Bernadino Leon, koji će informisati ministre spoljnih poslova o koracima deeskalacije sukoba u Libiji.

Uslijediće diskusija o situaciji u Iraku i Siriji, te načinima otpora militantima “Islamske države”.

Vijeće će nakon toga razmijeniti stavove o situaciji u Gazi i mogućnostima održivog prekida vatre, te o sukobima u Ukrajini. Ministri će razgovarati i o primjeni protokola iz Minska i daljoj pomoći Kijevu.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login