EU sve bliža osnivanju bankarske unije

EU

EU

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je da su ministri finansija Evropske unije (EU) ostvarili veliki napredak na putu osnivanja bankarske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prešli smo dug put i sada je važno da postignemo dogovor do kraja godine. Svi smo se složili sa tim da zemlje članice EU-a moraju provjeriti još nekoliko stvari i da je potrebno razraditi precizne detalje kako bismo naredne sedmice postigli konačan politički dogovor”, izjavio je Schauble.

Naglasio je da bi se evropski ministri trebali sastati naredne sedmice da se dogovore oko tog pitanja.

“Od ključnog značaja je da postignemo dogovor, nakon kojeg poreski obveznici, u slučaju problema s bankama, neće snositi troškove već investitori i kreditori”, rekao je on.

Inače, ministri finansija EU-a pokušavaju da postignu dogovor o mehanizmu koji bi imao ovlaštenja da ugasi posrnule banke i spriječi da se problemi iz finansijskog sektora odraze na realnu ekonomiju.

Evropski čelnici su pod pritiskom da postignu dogovor oko bankarske unije do kraja godine kako bi o tome mogao da glasa Evropski parlament.

Posted by on 2013-12-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login