EU u narednim sedmicama ublažava sankcije Iranu

 Iran, EUFrancuski ministar spoljnih poslova Laurent Fabius rekao je danas da će EU, najvjerovatnije, u decembru ukinuti određene sankcije Iranu.

Fabius je istakao da će se šefovi diplomatija u narednih nekoliko sedmica sastati kako bi iznijeli prijedlog za djelimično ukidanje određenih sankcija.

“Ukidanje sankcija je ograničeno, ciljano i uvijek se može ponovo aktivirati”, rekao je Fabius, dodajući da će se sastanak održati u decembru.

Fabius je naglasio da Izrael, koji je juče kritikovao sporazum postignut između šest svjetskih sila i Irana kao “historijsku grešku”, najvjerovatnije neće pokretati nikakav preventivni napad na islamsku državu “jer niko u ovom trenutku ne bi shvatio sličan potez”.

Poslije maratonskih pregovora u Ženevi, Iran je jučer postigao sporazum sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Rusijom, Kinom i NJemačkom – kojim će ograničiti obogaćenje uranijuma na pet posto, što je mnogo niže od nivoa potrebnog za proizvodnju atomskog oružja.

Iranu će zauzvrat biti ublažene sankcije, ali i dalje ostaje embargo na izvoz nafte dok traju pregovori kojim treba da se osigura da Teheran nuklearnu tehnologiju koristi samo u mirnodopske svrhe.

Posted by on 2013-11-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login