EU: Uskoro imenovanje evropskog koordinatora za ebolu

EUEU će do kraja ove sedmice imenovati evropskog koordinatora za borbu protiv ebole.

To je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU-a, koji je održan u Luksemburgu izjavio francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

“Evropski ministri spoljnih poslova jednoglasno su podržali ideju o imenovanju evropskog koordinatora za borbu protiv ebole. O detaljima će biti riječi na sastanku 28. oktobra”, izjavio je Fabijus novinarima.

On je dodao da će narednih dana biti saopšteno ko će biti imenovan, prenosi AFP.

“Ovo je važan korak jer bi svi trebalo da se uključimo u borbu protiv  ove veoma ozbiljne epidemije”, rekao je francuski ministar.

Fabijus je napomenuo da je broj umrlih veoma veliki u tri države koje su najviše pogođene virusom ebole – Liberiji, Sijela Leoneu i Gvineji.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije jeobjavila da je smrtnost od ove bolesti 70 odsto.

“Međutim, ima država gdje je epidemija zaustavljena”, naglasio je Fabijus i naveo da je to slučaj sa Senegalom i Nigerijom.

Francuski ministar je dodao da je potrebno da se oforme centri za liječenje, da se obuči medicinsko osoblje i da se kontrolišu lica koja napuštaju zemlju.
Krajem prošle sedmice američki predsjednik Barak Obama imenovao je Rona Klejna za američkog koordinatora za borbu protiv ebole.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login