EU želi da Grčka ostane u eurozoni

Grčka, EUEvropska unija će poštivati svoje obveze prema Grčkoj kako bi ta zemlja ostala u eurozoni, ali Atina također mora izvršavati svoje obveze prema Uniji, kazao je u četvrtak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

“Što se Grčke tiče, htio bih vrlo jasno potvrditi da mi želimo da Grčka ostane u eurozoni. I Evropska unija će učiniti sve što može da to tako bude. Poštivat ćemo svoje obveze prema Grčkoj i očekujemo od grčke vlade, sadašnje i buduće, da zajedno ispunimo dogovorene uvjete za finansijsku pomoć”, rekao je Barroso, prenose agencije.

Kazao je da EU uvažava volju grčkog naroda i njihov izbor, ali da isto tako mora imati na umu volju 16 ostalih država eurozone koje su pristale na uvjete za davanje finansijske pomoći Grčkoj.

Dugogodišnja gospodarska kriza u Grčkoj pretvorila se u političku krizu nakon što su stranke koje se protive odredbama paketa pomoći vrijednog 130 milijardi eura na izborima 6. maja dobile veliku podršku glasača.

Zemlja je trenutno bez vlade i sve su veći izgledi da bi mogla uzmaknuti pred obvezama vezanih uz paket pomoći.

Novi izbori u Grčkoj zakazani su za 17. juna. Vođa ljevičarske SYRIZA-e Alexis Tsipras je pozvao na kraj “barbarske” politike štednje za koju tvrdi da vodi zemlju u bankrot.

Posted by on 2012-05-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login