EUNIC: Sve učiniti za hitno otvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu

Zemaljski muzej, BiH, U ime mreže državnih instituta za kulturu zemalja članica EU (EUNIC) u Bosni i Hercegovini, upućujemo otvoreni apel za hitno pokretanje postupaka neophodnih za što brže ponovno otvorenje Zemaljskog muzeja BiH, saopćeno je iz EUNIC-a.

“Zemaljski muzej BiH je od ključnog značaja za sve etničke grupe i sve građane Bosne i Hercegovine. Ovaj muzej predstavlja i čuva kulturnu baštinu ne samo BiH i Balkana, nego i cijele Evrope. Njegovo zatvaranje kosi se s onim što mi kao mreža zastupamo: kulturnu raznolikost Evrope, što podrazumijeva i bogatstvo jezika koji se u njoj govore, kao i promociju umjetnosti i kulturne baštine. Zatvaranjem jedne ovako značajne institucije kulture, svi mladi ljudi ove zemlje, svi domaći i međunarodni studenti i istraživači lišeni su mogućnosti da uče i produbljuju svoje znanje, a brojni domaći i strani gosti osujećeni su u namjeri da otkriju bogatstva kulturne baštine svih naroda Bosne i Hercegovine. Zatvaranje Zemaljskog muzeja na ovako neprihvatljivo dug vremenski period ostavlja utisak nezainteresovanosti, isključenosti i zanemarivanja, utisak koji nesumnjivo treba promijeniti”, piše u apelu koji je upućen institucijama vlasti u BiH.

Iz EUNIC-a pozivaju vlasti da što hitnije budu razmotreni koraci za neophodni za što skorije otvaranja Zemlajskog muzeja BiH.

“Iako smo svjesni kompleksnosti rješavanja statusa svih institucija kulture u BiH, ovim putem se pridružujemo brojnim apelima koje su građani, akademska zajednica, akteri i institucije u oblasti kulture  u okvirima lokalne i međunarodne scene već upućivali tražeći ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja. Navedenim činom dokazala bi se vaša posvećenost ostvarivanju prava građana na obrazovanje, kulturu i pristup kulturnoj baštini. U tom smislu se radujemo nastavku saradnje s institucijama kulture i građanima Bosne i Hercegovine u okviru ispunjavanja svoje misije promicanja evropskih vrijednosti za dobrobit svih naroda u BiH i Evropi”, kaže se u saopćenju EUNIC-a.

Posted by on 2014-04-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login