EUPM odlazi iz BiH

EUPM Policijska misija EU okončava svoj mandat u BiH, koji je trajao 10 godina. Bila je to prva i najduža misija EU u kriznim situacijama kojoj je bio cilj uspostaviti sistem sigurnosti i vladavinu zakona u BiH, piše Deutsche Welle.

U Bosni i Hercegovini danas postoji 13 ministarstava unutrašnjih poslova i čak 17 policijskih agencija, od SIPA-e i OSA-e, preko entitetskih do kantonalnih policija. Evropska unija svojevremeno je insistirala da policija, poput vojske, bude u nadleženosti države, no, zbog protivljenja Republike Srpske od toga se odustalo.

U EUPM-u danas misle kako i centralizirana i decentralizirana policijska struktura može biti jednako uspješna, ako postoji dobra saradnja i kordinacija između policijskih agencija.

Glasnogovornica policiske misije EU u BiH Slađana Lizdek kaže kako je pomoć EUPM-a u proteklih 10 godina bila značajna te kako je postignut vidljiv napredak u svim sektorima i agencijama za sprovođenje zakona.

Okončanje mandata uvjet za aplikaciju

„U proteklih 10 godina madat međunarodnih policijskih snaga u BiH se mijenjao i postupno smo prepuštali poslove domaćim vlastima, kako je zemlja napredovala na evropskom putu. Sada je okončanje mandata EUPM-a dio preporuka i uvjeta aplikacije za članstvo BiH u EU“, kaže Lizdek, dodajući kako je pred bosanskohercegovačkim vlastima još dosta izazova u sektoru sigurnosti i vladavine zakona.

EUPM podigla standarde i „očistila“ policiju

Podizanje standarda policijskog postupanja na evropskom nivou i „čišćenje“ policije od ratnih kadrova, koji su bili uključeni u razne nezakonite radnje, pa i ratne zločine, novinaraka Slobodne Bosne Suzana Mijatović, smatra najvažnijim postignućima EUPM-a u BiH.

Za visok stepen korupcije u zemlji Mijatović međutim, ne smatra odgovornom policiju, već nadležna pravosudna tijela prije svega tužilaštva.

„ Mi smo svjedoci bezbroj slučajeva gdje su policajci svoj dio posla odradili kako treba, gdje su predali kaznene prijave tužilaštvu. Međutim, kada su te istrage došle do onog stepena, kada je ključna uloga tužitelja koji treba kordinirati sve daljnje postupke, usmjeravati policiju, mislim da je tu dolazilo do zastoja. Govorim o slučajevima korupcije kada su osumnjičeni bili visokorangirani političari“, kaže Mijatović za Deutsche Welle.

U Evropskoj policijskoj misiji kažu kako se političari u BiH, sami trebaju, dogovoriti kakvu policijsku strukturu žele u budućnosti. Mandat EUPM-a u BiH zvršava 30. juna.

No, Evropska unija će, i nakon toga nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini, kroz projekte predpristupne pomoći, te poseban odjel za vladavinu zakona pri uredu specijalnog izaslanika EU u BiH Petera Sorensena.

Posted by on 2012-04-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login