Euro na najvišoj razini prema dolaru u mjesec dana

euroProšle sedmice  je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo 1,02 posto, na 79,69 bodova, najnižu razinu u tri sedmice. Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 1,07 posto, pa je tečaj eura skočio na 1,3766 dolara, najvišu razinu u mjesec dana.

Euro je prošle sedmice ojačao i prema jenu, i to za 1,33 posto, pa je njegova cijena dosegnula 124,70 jena.

U odnosu na japansku valutu, ojačao je i dolar, pa je njegova cijena porasla za 0,23 posto, na 90,56 jena.

Europsku su valutu protekle sedmice poduprle vijesti o daljnjem snažnom rastu industrijske proizvodnje u eurozoni. U petak objavljeni podaci pokazuju da je proizvodnja u eurozoni u siječnju porasla 1,7 posto na mjesečnoj, te 1,4 posto na godišnjoj razini, dok je u EU27 rast iznosio 1,8, odnosno 1,5 posto.

“Znatno bolje od očekivanog izvještaj o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u januaru dalo je krila euru”, kaže Jane Foley, analitičarka u tvrtki Forex.com.

Podrška euru stigla je i iz Grčke, gdje je tamošnji parlament odobrio novi paket oštrih mjera povećanja poreza i smanjenja potrošnje, radi suzbijanja dužničke krize koja je zaprijetila toj zemlji i naštetila vjerodostojnosti eura na međunarodnim tržištima.

Unatoč valu protesta na ulicama Atene proteklih sedmica, korak naprijed u rješavanju nabujalog deficita grčkog proračuna, koji je dosegnuo 13 posto bruto domaćeg proizvoda, oraspoložio je ulagače.

“Potražnja za eurom obnovljena je uoči očekivanog zelenog svjetla Europske komisije grčkim mjerama smanjenja javne zaduženosti”, ocjenjuje Daisuke Karakama, ekonomist u banci Mizuho Corporate.

U ponedjeljak se sastaju ministri financija 16 zemalja eurozone. Očekuje se da će dogovoriti načela financijske pomoći Grčkoj.

Prema pisanju britanskog lista “Guardian” radi se o 25 milijardi eura pomoći. Ako vlada Grčke zatraži pomoć za otplatu duga većeg od 300 milijardi eura, paket pomoći će biti odmah odobren, rekli su neki ministri euro zone.

Ipak, euro se još nije sasvim riješio pritiska zbog grčkih problema.

“Raspoloženje prema euru nije osobito impresivno. Nešto je viši prema dolaru nego na vrhuncu panike vezane uz Grčku, no ne vjerujemo baš da je ta priča gotova. Pitanje solventnosti u srednjemu roku svejedno je prisutno i pritisci na euro mogli bi se nastaviti”, ocjenjuju analitičari ING-a.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login