Euro u statistici: Glavom postignuto 42 posto golova

EURO, 2012

EURO 2012

Hrvatska i Ukrajina nakon odigranoga prvog kola predvode ljestvicu reprezentacija s pogocima postignutima glavom na Euru: dva je puta to uspjelo Mariju Mandžukiću i Andriju Ševčenku, uz Alana Džagoeva najboljim strijelcima turnira

Od 19 dosad postignutih pogodaka u Poljskoj i Ukrajini ukupno osam postignuto ih je glavom, što daje postotak od 42%. Za usporedbu, tijekom prošle sezone u “ligama petice” palo je samo 18% posto pogodaka glavom, a tijekom eurokvalifikacija još i manje – svega 16 posto.

Pogodak Samira Nasrija protiv Engleske došao je nakon neprekinutog niza od 21 dodavanja francuskih nogometaša. Riječ je o najviše dodira koji su prethodili pogotku na jednome Europskom prvenstvu još od Italije 1980. godine.

Kad su u pitanju Englezi, već treći put zaredom u otvarajućoj utakmici Europskog prvenstva, nakon Belgije i Nizozemske 2000. godine te Portugala 2004., prvi gol postigli su glavom. Ukupno su, gledano od završnice u Italiji 1980. godine, Englezi zabili najviše golova glavom na EP-ima uz Italiju i Portugal, ravno deset.

Uz Englesku vezano je još nekoliko negativnih rekorda poslije prvog kola. Odigrali su nogometaši Roya Hodgsona samo 51% svojih dodavanja u polovici suparničke (francuske) momčadi, što je najmanji postotak u prvom kolu. Englezi su također uputili najmanje udaraca u okvir gola u prvom kolu, samo jedan (Lescottov pogodak), a Steven Gerrard najviše je puta (7), jednako kao i Poljak Eugen Polanski, uklizao u utakmicama prvog kola.

Fabio Coentrao, lijevi bočni nogometaš Portugala, uspješno je realizirao najviše (6) driblinga u prvom kolu, dok je najviše dodira u jednoj utakmici (77) imao španjolski veznjak Andres Iniesta protiv Talijana. Njegov klupski i reprezentativni suigrač Xavi Hernandez na toj je utakmici upisao najviše pokušaja dodavanja: 107!

S te utakmice također dolazi najviši (66%, Španjolci) i najmanji (34%, Talijani) posjed lopte, prenosi Nogometni magazin.

Najviše su prekršaja u prvih 90 minuta napravili Poljaci na otvaranju protiv Grka, čak 23.

Suorganizatori Ukrajinci prvi su domaćini koji su na otvaranju Eura ostvarili pobjedu od Nizozemaca (1-0, Češka) i Belgijaca (2-1, Švedska) na turniru koji su 2000. godine suorganizirali s Belgijcima.

Posted by on 2012-06-13. Filed under EURO, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login