Eurobarometar: Slab interes za evropske izbore u maju

Na evropske izbore u maju sigurno će izaći tek nešto više od trećine građana Evropske unije, pokazuju rezultati proljećnog Eurobarometra koji su objavljeni u Briselu.

Evropski parlament
Evropski parlament

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja, a rezultati Eurobarometra objavljeni mjesec dana uoči glasanja pokazuju da veliki dio građana tek treba uvjeriti da izađu na birališta.

S obzirom na aktuelni politički kontekst unutar EU i neizvjesnost Bregzita, izračunati su prosječni podaci za 27 država članica Unije, dok su podaci za Ujedinjeno Kraljevstvo prikazani odvojeno.

Uporedni podaci u odnosu na jesenji i proljećni Eurobarometar pokazuju da je jesenas 53 odsto građana Velike Britanije bilo za ostanak u EU, a sada ih to želi 45 odsto.

Istovremeno je blago povećan broj onih koji bi – kad bi se referendum ponovio, podržali Bregzit – sa 35 na 37 odsto.

Rezultati pokazuju da čak 61 odsto građana na nivou Unije smatra da je članstvo u EU dobra stvar, a tek 10 odsto da nije i to je najbolji rezultat u više od 25 godina.

Većina građana država članica EU – njih 68 odsto, smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Uniji.

Na pitanje kako bi sutra glasali na referendumu o izlasku iz EU, 68 odsto Evropljana bi se izjasnilo za ostanak.

U telefonskom istraživanju početkom aprila, takozvanom fleš Eurobarometru (Flash Eurobarometer), kojeg je naručio Evropski parlament, rezultati su pokazali kako 80 odsto Evropljana smatra da je ono što povezuje evropske građane “važnije od onoga što ih razdvaja”.

Posted by on 2019-04-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login