Europol zaplijenio 2,8 tona kokaina

kokainEuropske policije uhapsile su više od 500 osoba, zaplijenile više od 2,8 tona kokaina kao i stotine vozila u nizu akcija protiv organiziranog kriminala, saopćio je europski ured policije Europol u ponedjeljak.

Policije 28 članica Evropske unije i drugih država izvele su akcije u 260 mjesta između 4. maja i 24. juna u okviru operacije “Blue Amber”, naveo je Europol u saopćenju.

Policije i carine su zaplijenile 390 vozila i gotovo 1.300 tona ukradenog metala kao i 110 kilograma heroina, dodao je Europol.

Svakodnevni paketi

Ovim operacijama je ciljana trgovina drogom putem kontejnera koji su u Europu stizali avionom iz Južne Amerike kao i „svakodnevna“ slanja paketa droge iz Pakistana i Afganistana.

„Način prikrivanja (predmeta trgovine) se značajno mijenjao, od činjenice sakrivanja kokaina u odjeći i đonovima cipela do sakrivanja heroina u medicinskim instrumentima“, precizirao je Europol.

U operaciji je uhapšeno nekoliko „trgovaca“ ljudima i otkriveno sklonište za nelegalne imigrante u Mađarskoj.

Posted by on 2015-06-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login