Eurozona pokazuje znakove oporavka

eurozona

eurozona

Lideri eurozone mogu odahnuti. Program kupovine državnih obveznica, koji je pokrenula Evropska centralna banka prošlog mjeseca, već daje rezultate.

Većina ekonomskih parametara ide u prilog oporavku monetarne unije, koja je ne tako davno bila žarište svjetske finansijske krize.

Toliko očekivane potvrde da su zemlje monetarne unije izbjegle najgori scenarij i da je finansijska kriza iza njih posljednjih mjeseci stižu sa svih strana, istražio je Jakov Avram, reporter Al Jazeere.

Tako je i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u najnovijem izvještaju ustvrdila da privredni rast u eurozoni dobija na zamahu, dok u Kini usporava.

Ova organizacija, što je najvažnije, poručuje da su signali pozitivnog zaokreta u privrednom rastu, koji su registrirani kao privremeni u Italiji i Francuskoj u martu, sada potvrđeni.

Prognoze rasta

Ove države su ranije izazvale veliku zabrinutost u eurozoni, nakon što je privreda Italije u prošloj godini pala za 0,3 posto, a Francuska zabilježila slab rast od 0,4 posto.

Do kraja godine, prema prognozama Rima i Pariza, dvije ekonomije trebale bi porasti 0,7, odnosno 1 posto.

A ovi podaci idu naruku Evropskoj centralnoj banci, koja je nedavno lansirala program otkupa državnih obveznica, takozvanog kvantitativnog labavljenja, vrijedan više od hiljadu milijardi eura, s ciljem poticanja privrednog rasta i sprečavanja deflacije u eurozoni.

OECD-ov indeks je, istovremeno, ukazao na usporavanje rasta u Kini i Kanadi. To su značajne promjene na svjetskoj ekonomskoj sceni, jer je Kina u proteklim decenijama bila ključni pokretač globalnog rasta.

Trend je promijenjen u proteklih nekoliko godina, pa je kineska privreda 2014. završila rastom od 7,4 posto. To je najlošiji rezultat Pekinga od 1990. godine.

O tome da je euro ponovno sve cjenjenija valuta svjedoči i potez Vlade Meksika. Ta država postala je prva država u svijetu koja je prodala 100-godišnje obveznice denominirane u eurima.

Stoljetne obveznice vrijedne su milijardu i po eura, a kupcima je garantiran prinos od 4,2 posto.

Mnoge države i kompanije sve više koriste benefite pada troškova zaduživanja u Evropi. Samo u prva tri mjeseca ove godine emitirane su obveznice u ukupnoj vrijednosti od 20 milijardi eura.

Povoljan trend i u Grčkoj

Najnovije mjere Evropske centralne banke omogućile su Njemačkoj i Švicarskoj da prodaju državne obveznice po negativnim kamatnim stopama. To znači da investitori na kraju plaćaju za privilegiju kupovine tih vrijednosnih papira.

Povoljan trend osjetio se čak i u Grčkoj. Stopa nezaposlenosti je pala, a industrijska proizvodnja porasla najbržim tempom u posljednja tri mjeseca. Iako je pad stope bio skroman, riječ je o najnižem nivou nezaposlenosti u Grčkoj od 2012. godine.

A Makedonija bi pozavidjela i Grčkoj kada je riječ o tržištu rada. Ova država, uz Bosnu i Hercegovinu, prednjači u stopi nezaposlenosti među zemljama Zapadnog Balkana.

U obje države je broj nezaposlenih tokom prošle godine smanjen. Hrvatska i Crna Gora su na sredini ove ljestvice, a najnižu stopu nezaposlenosti je na kraju prošle godine imala Slovenija.

Ona je bila i ispod prosjeka Evropske unije, što je rezultat koji je, iz trenutne perspektive ostalih država regije, krajnje nedostižan.

Posted by on 2015-04-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login