Eurozona u velikoj opasnosti, u januaru slijedi istina

euroŠef Evropske centralne banke Mario Draghi upozorio je da se eurozona nalazi u velikoj opasnosti. U januaru slijedi istina, moglo se čuti u Briselu.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU opunomoćili su 9.decembra ministre financija da prikupe oko 150 milijardi eura kredita za Međunarodni monetarni fond koji bi onda trebali biti korišteni za stabilizaciju zemalja eurozone.

To se trebalo dogoditi u roku od deset dana. Ovaj rok sada je probijen. Ministri financija eurozone su tokom video konferencije, održane u ponedjeljak mogli samo utvrditi da Velika Britanija u svemu ne želi učestvovati, a da se njemačka Centralna banka nećka.

S druge strane Česi, Poljaci i Šveđani su obećali svoje učešće iako nisu članovi euro-grupe. Predsjedavajući euro-grupom, Jean Claude Juncker, izjavio je nakon konferencije da je ponovo obećano izdvajanje 150 milijardi eura.

No Njemačka centralna banka još uvijek ima poteškoća sa obećanjem koje je dao ministar financija Wolfgang Schaeuble. Predsjednik Bundesbanke, Jens Weidmann, rekao je da nema potrebe za žurnim donošenjem odluke.

Njemačka centralna banka će, prema njegovim riječima, prvi dio kredita u visini od 45 milijardi eura moći isplatiti MMF-u kada bude jasno da će svi članovi MMF-a izvan Evrope također u tome učestvovati. No SAD su odbile ovo učešće, dok je Rusija dala svoje obećanje.

Lošije nego 2008. godine

I dok su ministri financija držali video konferenciju Evropska centralna banka je objavila sumorne prognoze za prvi kvartal 2012. godine.

Nakon božićne pauze, veoma zadužene zemlje eurozone će trebati oko 200 milijardi eura svježeg kapitala kako bi isplatile stare državne obveznice i omogućile refinanciranje.

Evropska centralna banka objavila je svoju analizu za 17 zemalja članica eurozone. U njoj se između ostalog navodi da je pritisak na financijske sisteme, tržišta i banke veći nego što je to bilo 2008. nakon bankrota Lehmann-Brothersa.

Skupa sa izgledima da u narednoj godini dođe do recesije postoje veliki rizici za stabilnost eurozone, navodi Evropska centralna banka.

Šef Europske centralne banke, Mario Draghi, rekao je u ponedjeljak da ne smatra mogućim da dođe do raspada monetarne unije.

“Euro predstavlja nepovratan proces,” rekao je Draghi. On je također rekao da je namjera pravljenja fiskalne unije, koja će zbilja funkcionirati, bez Velike Britanije na tržištima malo zapažena.

Kako bi banke u Evropi međusobno pozajmljivale novac i kako bi mogle snabdijevati preduzeća novcem Evropska centralna banka od srijede želi odobriti kredite sa kamatom do jedan posto i rokom otplate od tri godine. Ovim korakom, kakav do sada nije viđen, Evropska centralna banka želi spriječiti da banke prestanu davati kredite i time onemogućiti obnavljanje bankovne krize.

Ministri financija su u ponedjeljak također postigli dogovor o tome da permanentni Evropski fond za spas eura (ESM) stupi na snagu u narednih šest mjeseci. Njemačka je, kako je izjavio ministar financija Wolfgang Schaeuble, spremna isplatiti svoj dio u ESM-u već u 2012. godini, piše DW.

Posted by on 2011-12-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login