Evropa će se podijeliti na sjevernu i južnu?!

EU Istraživanje objavljeno u listu Le Figaro pokazalo je kako 62 posto Francuza, 64 posto Nijemaca, 61 posto Talijana i 74 posto Španaca vjeruje kako je članstvo njihove zemlje u Evropskoj Uniji dobra stvar unatoč krizi eurozone.

Ishod krize, ipak, zabrinjava većinu ispitanika, te se rekli kako smatraju da će se eurozona na kraju krize raspasti na južnu i sjevernu eurozonu.

67 posto Francuza, 70 posto Nijemaca i 75 posto Španaca vjeruje u ovakav ishod krize, dok su Talijani ipak malo skeptičniji. Njih 58 posto vjeruje u podjelu eurozone, prenosi Seebiz.eu.

Što se tiče podrške financijskoj pomoći Grčkoj, ona i dalje pada i to u svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje.

Još jedan bitan podatak proizašao je iz ovog istraživanja. Više od 80 posto ispitanika u svakoj zemlji odobrava prihvaćanje ‘zlatnog pravila’ u ustave svojih zemalja. Zlatno pravilo odnosi se na smjernicu u fiskalnoj politici zemalja članica EU prema kojoj država može uzimati pozajmice samo za investicije, ali ne i za tekuće rashode.

Također, većina ispitanika izjasnila se za mogućnost intervencija Unije, u smislu da tijela Unije privremeno upravljaju proračunom neke članice.

Posted by on 2012-06-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login