Evropa uvodi obaveznu oznaku “Made in Europe”

Made in Europe

Made in Europe

Proizvodi koji se proizvode u zemljama Evropske unije (EU) uskoro će morati imati naznačenu zemlju porijekla, ali će moći i da nose samo oznaku “Made in Europe”.

Odbor za unutrašnje tržište EU-a podržao je prijedlog da se obilježava neprehrambena roba široke potrošnje radi bolje kontrole kvaliteta i sigurnosnih standarda.

Planirano je uvesti tu obavezu na nivou cijele EU-a, a svi proizvodi bi morali imati obilježenu zemlju porijekla, odnosno zemlje članice ili treće zemlje.

Evropski proizvođači će moći da na deklaraciji navedu samo “Made in Europe”, a u slučaju da se proizvodnja vrši u više zemalja, na markici bi stajalo ime zemlje u kojoj je obavljen najveći dio posla.

Evropska komisija, koja je predložila ovu odredbu, saopćila je da bi se obaveznim označavanjem porijekla robe lakše pratio put proizvoda od fabrike do krajnjeg potrošača.

Tako bi se EU izjednačila sa najvećim trgovačkim partnerima Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je označavanje već obavezno.

Posted by on 2013-11-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login