Evropska komisija poziva na ubrzanje premještanja migranata iz Italije i Grčke

Sredozemlje, migrantiEvropska komisija u srijedu je još jednom pozvala zemlje članice da ubrzaju premještanje migranata i rasterete Italiju i Grčku jer ih je dosad vrlo malo ispunilo sve preuzete obaveze te je poručila da se neće ustezati od pokretanja postupka za kršenje evropskog prava.

Komisija je u srijedu objavila tri izvještaja o napretku u migracijskoj politici kojima poziva države članice da ispune preuzetu obavezu te da do kraja marta osiguraju osoblje i opremu koji nedostaju Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu.

Iako se na temelju Izjave EU-a i Turske nezakoniti prelasci i godinu dana poslije drže pod kontrolom, i dalje pristiže više osoba nego što ih se vraća. Stoga Komisija poziva Grčku i sve države članice da zadrže tempo provedbe zajedničkog akcijskog plana kako bi se poboljšala situacija na otocima, prenosi Hina.

Komisija ističe da je trenutna brzina premještanja izbjeglica i dalje mnogo manja od očekivane i ne ispunjava cilj koji je prihvatilo Evropsko vijeće (premještanje barem 3.000 osoba mjesečno iz Grčke) niti cilj koji je postavila Komisija (premještanje barem 1.500 osoba mjesečno iz Italije).

Dosad je ukupno premješteno 13.546 osoba, od kojih 3.936 iz Italije i 9.610 iz Grčke. Postojećim tempom neće biti moguće premjestiti sve podnositelje zahtjeva koji ispunjavaju uslove i koji se trenutno nalaze u Grčkoj i Italiji do septembra 2017. godine iako je to potpuno izvedivo.

Zasad su samo dvije države članice (Malta i Finska) na dobrom putu da ispune svoje obaveze za Italiju i Grčku, dok neke (Mađarska, Austrija i Poljska) i dalje potpuno odbijaju sudjelovati u programu, a druge sudjeluju samo u ograničenoj mjeri (Češka, Bugarska, Hrvatska i Slovačka).

Italija, Grčka, agencije EU-a i međunarodne organizacije povećale su svoje kapacitete te su spremne u svakom trenutku olakšati postizanje mjesečnih ciljeva.

“Da bismo poboljšali upravljanje migracijama moramo ustrajati na sveobuhvatnom pristupu – od premještanja i preseljenja do postizanja operativnosti evropske granične i obalne straže – te nastaviti saradnju s Turskom. Sve se te mjere temelje na načelu solidarnosti i pravedne podjele odgovornosti, na što su obvezane sve države članice”, izjavio je prvi potpredsjednik Frans Timmermans.

“Bez solidarnosti nije moguća pravedna podjela odgovornosti. Sve su naše mjere međusobno povezane i države članice ne mogu birati koje će provoditi”, rekao je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

“Ako države članice uskoro ne premjeste više osoba, Komisija će iskoristiti svoje ovlasti na temelju Ugovora u odnosu na one koje nisu ispunile svoje obaveze koje proizlaze iz odluka Vijeća, uz napomenu da pravna obaveza premještanja osoba koje ispunjavaju uslove neće prestati nakon septembra”, navodi Komisija u saopćenju.

Što se tiče preseljenja migranata iz trećih zemalja, Komisija ocjenjuje da je tu napredak obećavajući.

Države članice dosad su osigurale sigurne i zakonite puteve dolaska za 14.422 osobe, što je više od pola puta do cilja dogovorenog u okviru programa preseljenja EU-a – 22.504 osobe. To uključuje preseljenje 3.565 Sirijaca u okviru Izjave EU-a i Turske. Države članice dobro napreduju u pripremi daljnjih operacija preseljenja te su navele da planiraju primiti još 34.000 Sirijaca iz Turske, uključujući u okviru preseljenja „Jedan za jedan” i nacionalnih programa.

Posted by on 2017-03-03. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login