Evropska noć istraživača sa sloganom ‘Kreiramo bolje sutra’

Manifestacija “Evropska noć istraživača BiH 2017” bit će održana 29. septembra u šest gradova BiH – Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku, a ove godine slogan joj je “Kreiramo bolje sutra”.

Evropska noć istraživača

Evropska noć istraživača

I ovaj put posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

O značaju manifestacije danas su na konferenciji za medije govorili vršitelj dužnosti šefa Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini, savjetnica federalnog ministra za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju Sanela Kuko, savjetnica za evropske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu civilnih poslova BiH Alma Hasanović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Ukazali su na značaj manifestacije i partnersku saradnju na promociji i popularizaciji nauke u BiH, te njenoj važnosti za razvoj cijelog društva, a posebno što motivira mlade ljude da se upoznaju o prednostima koje donosi nauka da bi je izabrali za svoju buduću profesiju.

– Nauka i istraživanja su osnova ekonomskog i poslovnog razvoja zemlje, a mogu značajno doprinijeti i procesu integracije u Evropsku uniju. Jedna od prednosti je i kreiranje radnih mjesta, kroz razvoj istraživanja. Zato Evropska unija podržava BiH u izgradnji jakih ljudskih potencijala, naročito među studentima i poduzetnicima, te u promociji i učešću u programima Evropske unije za istraživanja i njihovo financiranje – istakao je Gianluca Vannini.

Mladi istraživači i inovatori kroz interaktivne sadržaje manifestacije mogu se informirati i o izvorima finansiranja za različita istraživanja, kao i stipendijama za školovanje u inostranstvu.

To su na konferenciji potvrdili i predstavnici bh. institucija, Sanela Kuko, Alma Hasanović, gradonačelnik Skaka i načelnik Koldžo, koji su kazali da imaju poticajne projekte za mlade naučnike, ali su također istakli da postoje i evropski fondovi iz kojih se mogu povlačiti značajna sredstva u ove svrhe.

Evropska noć istraživača je pokrenuta 2005. pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2016. održana u više od 300 evropskih gradova u kojima je više od milion građana slavilo nauku u jednoj noći.

Od 2014. “Noć istraživača” je postala “Evropska noć istraživača” pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Posted by on 2017-09-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login