Evropska noć istraživača u šest gradova pod motom “Kreiramo bolje sutra”

Evropska noć istraživača

Evropska noć istraživača

‘Kreiramo bolje sutra’ – slogan je ovogodišnje “Evropske noći istraživača”, koja će od 29. septembra biti održana u šest gradova Bosne i Hercegovine. Organizatori pozivaju građane Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Bijeljine te Travnika i Goražda da učestvuju u mnogobrojnim zabavno-edukativnim aktivnostima, osmišljenim za sve uzraste.

Šestu godinu u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, s rekordnim brojem aktivnosti za posjetitelje ove godine.

– Kroz naš već tradicionalni sajam nauke i tehnike, građani će se upoznati o dostignućima tridesetak organizacija, institucija, firmi i pojedinaca koji se bave naukom i istraživanjima. Zatim, ono što uvijek privuče pažnju i veliki interes posjetitelja jeste takmičenje za najbolji naučni projekt, gdje svake godine imamo predstavljanje zanimljivih i kreativnih ideja učenika srednjih škola iz cijele zemlje – rekla je Feni menadžerica projekta Lejla Čamo.

Ove godine imaju više od dvadeset prijavljenih timova.

Isto tako, ističe Čamo, posjetiteljima su priredili 80 radionica, različitih edukativnih i zanimljivih sadržaja, za koje vjeruju da će sugrađane zadržati u društvu naučnika i istraživača cijelu noć.

Osim navedenih sadržaja, bit će tu još i interaktivnih eksperimenata, kvizova i igara, te organizatori vjeruju da će svako pronaći ponešto za sebe.

Cilj “Evropske noći istraživača” jeste povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima te promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

 

Posted by on 2017-09-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login