Evropska noć muzeja: Proslava kulture, historije i umjetnosti

U okviru Evropske noći muzeja, godišnje proslave kulture, historije i umjetnosti, Info centar Evropske unije u saradnji s ambasadama Austrije, Francuske, Grčke i Italije u Bosni i Hercegovini organizirao je virtuelne posjete prestižnim evropskim muzejima.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Posjetioci muzeja u Banjaluci, Jablanici, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Travniku i Trebinju imali su priliku pogledati dio postavke Albertina muzeja i Prirodoslovnog muzeja u Beču te vidjeti neka od najcjenjenijih djela izloženih u pariškom Luvru i Acropolis muzeju u Atini.

Tokom najvažnijeg dana za muzeje, središta kulture i tradicije otvaraju vrata i pripremaju posebne programe, pozivajući građane ne samo da ih posjete i nauče nešto novo, već da im se pridruže u promociji zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Kultura, umjetnost i historija podsjećaju na zajedničku prošlost i pomažu izgraditi jače veze za budućnost, te su neizostavni dio obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, saopćeno je EU Info Centra.

Evropska noć muzeja, koja se organizira od 2005. godine, prilika je da se posjete trajne i privremene postavke, te muzeji dožive na drugačiji način kroz brojne događaje i aktivnosti.

Posted by on 2019-05-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login