Evropska unija je duboko korumpirana

EU

EU

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom upozorila je da korupcija u Evropskoj uniji nagriza osnove demokratije i privrednog sistema i predložila niz mjera za njeno sistematsko suzbijanje.

“Korupcija podriva povjerenje u osnovne demokratske institucije i izvlači novac iz džepova građana” – rekla je Malmstrom predstavljajući godišnji izvještaj Evropske komisije o korupciji u 28 članica EU.

Komesarka je navela da se zbog korupcije godišnje gubi oko 150 milijardi eura godišnje, što odgovara ukupnom godišnjem budžetu EU.

“Ne radimo dovoljno i ne radimo sistematski” – upozorila je komesarka i dodala da se antikorupcijski zakoni često ne sprovode.

Izvještaj, koji je sačinila grupa eksperata iz evropskih agencija kao što su OLAF Eurostat, prvi je ove vrste i daje detaljan pregled rasprostranjenosti korupcije u svakoj zemlji članici i daje preporuke o mjerama za njeno suzbijanje.

“Ovo je prvi korak, tako da sad imamo dobar uvid u stanje u svakoj pojedinačnoj zemlji” – rekla je Malmstrom i dodala da cilj izvještaja nije da rangira zemlje po stepenu korupcije ili da ih kažnjava, nego da postavi dijagnozu i predloži terapiju.

Komesarka je ukazala da se vidovi korupcije razliku od zemlje do zemlje, pa su tako u nekim zemljama glavni problem javne nabavke, a u drugim finansiranje političkih partija ili građevinski projekti.

“Nema zona bez korupcije u EU” – upozorila je ona.

Najnovije istraživanje evropske statističke agencije Eurobarometar potvrđuje da preko tri četvrtine građana EU smatra da je korupcija u njihovim zemljama široko rasprostranjena, a u deset članica, među kojima su Slovenija i Hrvatska, taj procenat prelazi 90 odsto, prenosi Tanjug.

Samo Švedskoj, Danskoj i Norveškoj manje od polovine građana kaže da poznaje nekog ko je dao ili primio mito, pokazuje anketa Eurobarometra, koja je danas objavljena naporedo s izvještajem Komisije.

Posted by on 2014-02-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login