Evropski parlament proglasio klimatsku krizu

Uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koja će biti održana u decembru u Madridu, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Evropi i svijetu.

klimatske promjene
klimatske promjene

Parlament u rezoluciji ističe kako bi se Evropska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi COP25 trebala obavezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Eurozastupnici traže od EK-a da svi relevantni zakonski i budžetski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 stepen Celzijusa, izvijestio je EP.

U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao Evropsku uniju da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine,

Europarlamentarci su, također, zatražili od predsjednice EK-a Ursule Von der Leyen da u Evropski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Posted by on 2019-11-29. Filed under Ekologija, EU, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login