Evropski parlament proglasio klimatsku krizu

Uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koja će biti održana u decembru u Madridu, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Evropi i svijetu.

klimatske promjene
klimatske promjene

Parlament u rezoluciji ističe kako bi se Evropska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi COP25 trebala obavezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Eurozastupnici traže od EK-a da svi relevantni zakonski i budžetski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 stepen Celzijusa, izvijestio je EP.

U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao Evropsku uniju da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine,

Europarlamentarci su, također, zatražili od predsjednice EK-a Ursule Von der Leyen da u Evropski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Posted by on 2019-11-29. Filed under Ekologija, EU, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login