Evropski poslanici trošili milione eura na nepotrebna putovanja

EU, ParlamentPoslanik u Evropskom parlamentu i bivši šef EU računovodstva Marta Andreasen objavila je skandalozne podatke o tome da su evropski poslanici trošili milione eura na nepotrebna putovanja, uglavnom na egzotične destinacije.

Andreasen je javno objavila ove podatke nakon što je prošle sedmice evropski komesar za budžet Januš Levandovski apelovao na poslanike EU da javno objave troškove i pokažu građanima da je EU posvećena redukovanju troškova svoje administracije.

Briselski magazin “Parlament” objavio je samo nekoliko primjera koji svjedoče o tome kako “štede” evropski parlamentarci. Među njima je i putovanje afričko-pacifičke parlamentarne delegacije u Kinšasu koje je trajalo osam dana, a poreske obveznike  koštalo je više od milion eura, tačnije 20.511 eura “po glavi” svakog od 50 članova delegacije.

Ista delegacija sedam dana je boravila i na Tenerifama, a potrošili su 11.000 eura po osobi.

“Ove avanture su uvreda za poreske obveznike. Čak i kada je finansijska kriza već debelo bila u jeku 2010. godine, poslanici su se nagrađivali samodopadnim i uglavnom beskorisnim delegacijskim posjetama Meksiku, Sejšelima, Kongu i sličnim egzotičnim destinacijama”, navodi Andreasen u saopštenju u kome je otkrila prave troškove tih putovanja.

Ona navodi da je riječ o poluslužbenim putovanjima širom svijeta čiji je cilj, prvenstveno, razvijanje boljih međusobnih odnosa poslanika, te saradnja sa drugim političkim organizacijama.

“Čak su i cijene putovanja unutar EU bile astronomske. Apartman u hotelu `Ric` u Londonu košta 540 eura za noć. Možete onda zamisliti koje je obilje dočekalo europarlamentarce u Rimu gdje su dnevni hotelski troškovi iznosili 1.619 eura po poslaniku tokom sedmodnevnog putovanja”, kaže Andreasen.

Ona tvrdi da Evropski parlament strogo krije troškove iz straha da ne izgubi reputaciju.

Posted by on 2012-02-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login