Evropski put BiH zamrznut zbog ‘nesposobnosti lidera’!

Štefan Fuele

Štefan Fuele

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fuele, izjavio je večeras, 11. aprila, po završetku posjete Bosni i Hercegovini kako je otkazana treća runda dijaloga o pristupanju Bosne i Hercegovine EU na visokom nivou.

“Odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podriti proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i status zemlje kao kredibilnog partnera Evropske unije”, poručio je Fuele na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa bh. političkim liderima, javio je novinar agencije Anadolija.

“Sa žaljenjem konstatujem da su se određeni stranački lideri usmjerili isključivo na stranačke i etničke interese sa ciljem očuvanja i daljeg jačanja aranžmana koji su rezervisani za tri konstitutivna naroda, umjesto na izvršenje same presude u slučaju Sejdić-Finci”, rekao je on.

Otkazana treća runda dijaloga

Prema riječima Fuelea, odsustvo djelovanja lidera ozbiljno će narušiti evropski put Bosne i Hercegovine. Podsjećajući da stranački lideri u BiH tri godine nakon presude nisu postigli dogovor u slučaju Sejdić-Finci, Fuele je naglasio kako proces nije uspio zbog “nesposobnosti lidera da deklarisane dogovore sprovedu u praksi”.

Potrebno da zemlja izvrši presudu u predmetu ”Sejdić-Finci” ukoliko želi da bude u poziciji da podnese kredibilan zahtjev za članstvo koje će onda razmotriti EU, poručeno je našoj zemlji.

Evropski komesar za proširenje EU dodao je kako Bosna i Hercegovina neće moći nastaviti proces evropskih integracija ukoliko bh. lider ne postignu konačan dogovor o implementaciji presude: ”Proces u kojem je Evropska unija pružala pomoć nije doveo do opipljivih rezultata zbog nesposobnosti političkih lidera da deklarirano obećanje pretvore u konkretno djelovanje. Žalim što je s toga neophodno da otkažemo treću rundu dijaloga o procesu pristupanja na evropskom nivou.”

Nadalje, Fuele je naglasio da, što se tiče šireg političkog konteksta odnosa između različitih grupa građana u BiH, gdje je presuda u predmetu ”Sejdić-Finci” važan aspekt, najbolja prilika da se ova problem riješi jeste kroz proces evropskih integracija.

”Neophodan je kontinuiran angažman”, zaključio je Fuele, prenosi novinar AA.

Najavio je da će se o svemu sada konsultirati sa viskom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i državama članicama EU. Najavio je da će o svemu informirati i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda.

Nema više rokova

Podvukao je da sa žaljenjem konstatira i kako nedostatak iskrenog angažmana političkih lidera na ukidanju ustave diskriminacije brojnih građana BiH i usklađivanju propisa sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prije svega, šteti građanima države BiH.

Nema više rokova, sada se očekuju krajnji rezultati, poručio je odgovarajući na novinarska pitanja nakon  posjete Bosni i Hercegovini i niza susreta sa ovdašnjim liderima visoki komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fuele.

“Očigledno je da će odluku o ponovnom angažmanu na ovom procesu donijeti visoka predstavnica Catherine Ashton i države članice. Ja ću da im ponudim svoje skromne preporuke i nadam se da će odluka država članica ma kakva ona da bude, pomoći da dođemo do rješenja ovog dugogodišnjeg pitanja”, poručio je Fuele.

Posted by on 2013-04-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login