EXIT proglašen za najbolji evropski festival

EXIT festival

EXIT festival

Muzički festival EXIT, koji se održava u Novom Sadu, osvojio je prvo mjesto u kategoriji najvećih evropskih festivala na ceremoniji dodjele Evropskih festivalskih nagrada za 2013. godinu (European Festival Awards), koja je održana na festivalu Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji.

EXIT je iza sebe ostavio neke od najvećih evropskih festivala, kao što su belgijski festival Tomorrowland i mađarski Sziget. Publika iz cijele Evrope, zajedno sa EFA žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz svijeta festivalske industrije, zajedničkim glasovima odlučili su da je u konkurenciji od 360 festivala iz cijele Evrope upravo EXIT festival onaj najbolji!

Nagradu je u Gronigenu primio strateški direktor festivala, Dušan Kovačević.

Više od 360 festivala iz 34 zemlje bilo je u konkurenciji za najbolji veliki festival u 2013. godini. Više od 620.000 ljudi iz cijelog svijeta učestvovalo je u glasanju i EXIT je u decembru 2013. godine uvršten u deset finalista, zajedno sa  belgijskim festivalima Tomorrowland, Pukkelpop, Dour Festival i Rock Werchter, Open’Air i Woodstock festivalom iz Poljske, njemačkim Hurricane/Southside i Wacken Open Air festivalima, kao i mađarskim Szigetom.

Ovo je prvi put da EXIT osvaja prvo mjesto u konkurenciji velikih evropskih festivala, još od ustanovljenja nagrade European Festival Awards 2010. godine, iako je u najužem izboru bio svake godine od tada. Exit je prethodno 2007. godine izglasan za Best European Festival od strane još jednog važnog autoriteta u festivalskom svijetu, UK Festival Awards.

Posted by on 2014-01-17. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login