EYOF 2019: Borilišta završena, čeka se još na dvije ledene plohe

EYOF 2019
EYOF 2019

Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u sastavu Jozef Liba, Peter Brull i Florin Misca, posjetila je Sarajevo gdje je sagledala trenutni stadij organizacije zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF), koji će u februaru naredne godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

O detaljima organizacije EYOF-a komisiju su detaljnije upoznali direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak, potpredsjednik Olimpijskog komitata BiH (OKBiH) Izet Rađo, te predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Nakon sastanka sa zvaničnicima EOK-a, Godinjak je na konferecniji za medije kazao da je organizacija EYOF-a na dobrom putu, da su najvažnija infrastrukturna pitanja iza organizatora, te da su trenutno jedine brige tenderske procedure za ledene plohe.

“U toku su radovi na Dvorištima za potrebe održavanja takmičenja u biatlonu, dok su u završnoj fazi tenderske procedure za nabavku dvije ledene plohe za sarajevsku Skenderiju i dvoranu Peki na Palama. Još uvijek smo malo zabrinuti kada ćemo imati te dvije plohe. Ostala borilišta su već sada u potpunosti spremna za takmičenja”, izjavio je Godinjak.

Direktor EYOF-a naglašava da će zimska olimpijada mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu najvjerovatnije biti najmasovnija u historiji tog takmičenja, s obzirom da je učešće već potvrdilo 46 zemalja s 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija, što je značajno više od dosadašnjeg očekivanja organizatora.

Dodaje da finansije još uvijek nisu u potpunosti zaokružene, odnosno da još uvijek nisu sva sredstva namijenjena organizaciji takmičenja operativna.

“Odnosi se na jedan dio sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH, ali mislim da je u pitanju kašnjenje administrativne naravi, te da će do kraja ove ili najkasnije do naredne sedmice ta sredstva biti prebačena. Vlada Kantona Sarajevo također treba da nam prebaci 700.000 KM, a Vlada Republike Srpske treba da prebaci 1,500.000 KM za organizacioni dio takmičenja – objasnio je Godinjak.

Potpredsjednik OKBiH Izet Rađi ističe da su u krovnoj olimpijskog organizaciji BiH veoma sretni što će BiH u februaru postati jedan od olimpijskih centara Evrope koji će poslati lijepe slike.

“Radujmo se jer dolazi nešto što će nam pobuditi memorije i podsjetiti nas da je Sarajevo olimpijski grad, te da na ovaj način vraćamo olimpijski duh”, kazao je Rađo.

Predstavnici EOK-a će ponovo posjetiti Sarajevo za dvije do tri sedmice, kada će pregledati borilišta, te sagledati infrastrukturne i organizacijske radove na zimskoj olimpijadi mladih.

Posted by on 2018-10-22. Filed under Istočno Sarajevo, Sarajevo, Sport, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login