EYOF 2019: Bosna i Hercegovina sa 21 predstavnikom u pet sportova

EYOF 2019
EYOF 2019

Na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF, koji će od 10. do 16. februara biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova – alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

Bh. sportska delegacija ukupno će imati 31 člana, među kojima je devet trenera, a šef misije je generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Said Fazlagić, potvrđeno je Feni.

Najbrojniji tim, deset takmičara, naša zemlja će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, a nastupit će Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedinu predstavnicu Bosna i Hercegovina će imati u brzom klizanju (shot traek) – Sumeju Zaimović.

U dosadašnjim nastupima na zimskim i ljetnim EYOF-ima bosanskohecegovački sportisti ukupno su izborili šest medalja – jedno zlato, dva srebra i tri bronze, a sve medalje osvojene su na ljetnim takmičenjima.

Najsjajnije odličje osvojila je muška košarkaška reprezentacija u Tbilisiju 2015. godine. Srebrene medalje osvojili su Petar Zadro (judo) i Đorđe Kisin (judo), a bronze Mesud Pezer (atletika), Aleksandra Samardžić (judo) i Anđela Samardžić (judo). Na zimskom EYOF-u bh. sportisti do sada nisu bili među osvajačima medalja.

Na EYOF-u će učestvovati više od 1.500 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 49 zemalja. Ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a bit će održana 10. februara na Stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu. Imena nosilaca zastave Bosne i Hercegovine na otvaranju Festivala, kao i sportista koji će upaliti olimpijski plamen, bit će objavljena 6. februara.

Posted by on 2019-01-31. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login