Facebook bi do 2017. mogao izgubiti 80 posto korisnika

FacebookDruštvena mreža Facebook bi mogla izgubiti 80 posto svojih korisnika do 2017., navodi se u studija koju su proveli John Cannarella i Joshua Spechler, dva studenta doktorskih studija na američkom univerzitetu Princeton.

Oni kažu da će najvažnija društvena mreža na svijetu, koja će sljedeći mjesec proslaviti deset godina postojanja, doživjeti ogroman pad korisnika, te navode da je Facebook sličan zaraznoj bolesti, raširio se i sada je na putu prema iskorjenjivanju.

Dokazano je da se ideje, kao i bolesti, šire kao zaraza među ljudima, a potom umru, kažu oni, i pojašnjavaju da se radi o epidemiološkom modelu.

Temeljeći zaključke na progresiji i padu MySpacea, prethodnika Facebooka,  kažu da je Facebook imao svoj vrhunac 2012. i da će se suočiti s brzim propadanjem.

Facebook će se suočiti s brzim padom u godinama koje dolaze, i do decembra 2014. broj njegovih korisnika past će za 20 posto u odnosu na maksimalni broj, pišu dvojica autora studije koji ocjenjuju također da bi ta društvena mreža mogla izgubiti 80 posto korisnika, u odnosu na maksimalni broj, između 2015. i 2017.

Dosad je Facebook bio uglavnom ‘dobrog zdravlja’, a svojem je utemeljitelju Marku Zuckerbergu (29) donio bogatstvo koje se procjenjuje na 19 milijardi dolara.

Posted by on 2014-01-26. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login