Facebook prešišao Google

Internet

Internet

Popularna društvena mreža Facebook pretekla je moćni Google i postala najposjećenija internet adresa u SAD.

Heather Dougherty, direktorica servisa Hitwise, koji mjeri saobraćaj na internet stranicama, objavila je na svom blogu da je Facebook u drugoj sedmici marta imao 7,07% ukupnog internetskog saobraćaja, dok je Google imao 7,03%.

Facebook je već sporadično premašivao Googleov saobraćaj, kao što je bilo na Badnjak, Božić, Novu godinu te vikend 6. i 7. marta, ali sada je prvi put nadmašio internetskog diva na ukupnom sedmičnom nivou.

Taj rezultat predstavlja i ukupni rekord za Facebook na američkom tržištu, gdje im je saobraćaj u martu porastao za gotovo 2%, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od impresivnih 185%. Dougherty piše kako je Google u istom razdoblju imao porast saobraćaja od samo 9%.

Hitwise jedino mjeri internetski saobraćaj i sada još samo treba pričekati hoće li i drugi parametri prikazati izvrsnu izvedbu Facebooka. Compete.com, primjerice, još uvijek ima Google na vodećoj poziciji sa 147 miliona unikatnih posjetioca u januaru, dok mu Facebook “diše za vratom” sa 133 miliona posjetilaca.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login