FBiH: Od subote skuplje gorivo

gorivoOd subote će na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH biti nove, za pet feninga više cijene goriva, prvenstveno benzina.

Kako je kazala Lela Glibo, šefica Sektora za cijene i analizu tržišta federalnog Ministarstva trgovine, u toku jučerašnjeg dana počeli su pristizati zahtjevi za promjenu cijene goriva.

“Većina zahtjeva odnosi se na poskupljenje benzina i to BMB 95, koji je do sada koštao 2,25 KM, a od subote će njegova cijena biti 2,30 KM. Nešto malo zahtjeva ima i za poskupljenje eurodizela, čija je cijena bila 2,40 KM, a nova je 2,45 KM“, kazala je Glibo.

Ona je dodala da je do sada zahtjev za promjenu cijene goriva bilo potrebno dostaviti samo dan ranije, ali je u međuvremenu došlo do promjene Pravilnika, pa je zahtjev za izmjenu cijene goriva Ministarstvu trgovine FBiH neophodno podnijeti četiri dana ranije, zbog čega će nove cijene, umjesto danas, na pumpama osvanuti tek u subotu, piše Oslobođenje.

Inače, u toku protekle godine cijene goriva u FBiH su se kretale od 2,25 KM, koli ko je BMB 95 koštao početkom jula i u novembru, pa do 2,35 KM krajem jula i u septembru, a kad je riječ o eurodizelu, cijena mu se kretala od 2,30 KM, što je najniža cijena iz novembra 2011, do 2,40 KM.

FBiH promjenom cijena uglavnom prati kretanja na svjetskom tržištu, pa i u zemljama okruženja. Tako je i u Hrvatskoj od jučer skuplje gorivo, odnosno benzini za 28 do 30 lipa, dok je euro dizel skuplji za 20 lipa, te se moglo očekiva ti da će i u FBiH doći do promjene cijene goriva.

I cijena barela nafte na svjetskom tržištu raste. Barel nafte premašio je jučer 113 dolara, uslijed tenzija povodom iranskog nuklearnog programa, nemira u Nigeriji i stanja evropske ekonomije, prenose agencije.

Tako se barel nafte prodavao po cijeni od 113 dolara i 28 centi, dok barel sirove nafte u SAD-u košta 102 dolara i 70 centi.

Posted by on 2012-01-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login