FBiH: Većina požara pod kontrolom

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u općini Konjic u petak u poslijepodnevnim satima vjetar je nanovo aktivirao požare kod naselja Ljuta te je u 16 sati iz Civilne zaštite općine Konjic upućen zahtjev za pomoć u gašenju vatre helikopterom Oružanih snaga BiH.

Požar je brzo zahvatio krošnje drveća i prešao u visoki požar te ga nije bilo moguće gasiti sa zemlje, dok se u večernjim satima stanje na požarištu sela Ljuta stabiliziralo, a vatra je od sinoć pod kontrolom, stoji u današnjem izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

U podnevnim satima pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic s još jednom cisternom su pomogli u gašenju vatre, a u 17.30 prema riječima direktora Šumarstva “Prenj” Konjic Samira Alikadića požar je ugašen.

Pet intervencija u Čapljini

požar, šumaVatrogasci su od 16 do 17 sati intervenirali iza tunela prema Spiljanima gdje je ponovno krenuo požar kao i od prije nekoliko dana. Brzom intervencijom spriječeno je njegovo širenje (lijeva obala Neretve u podnožju Bukovih glava). U večernjim satima prijavljen je novi požar u “Boračkoj dragi” na padinama Prenja.

U općini Ravno, požar na području sela Belenići i Gorogaše i dalje je aktivan na brdima. Teren je nepristupačan, pa se vatra uglavnom samo nadzire dijelom, što ne ugrožava naseljena mjesta i materijalna dobra, a dijelom što je područje zagađeno minama. U Mostaru u protekla 24 sata vatrogasci su imali nekoliko intervencija. U Ruištu je gorjela šuma, u Đikovini otpad, dok su u Bišće polju, Buni, Sutini i Livaču gorjela trava i nisko raslinje. Svi požari su ugašeni.

Vatrogasci Stoca su uspješno ugasili požar na Dubravama, mjesto Pjana brda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. U općini Čapljina vatrogasci u protekla 24 sata intervenirali pet puta, ali su svi požari ugašeni. U petak je u općini Livno prijavljen požar kod sela Bila u kom je gorjela trava, a koji je ugašen u 21 sat.

Posted by on 2012-08-18. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login