FBiH: Zabranu pušenja na radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika

pušenjeViše od 50 posto ispitanika u Federaciji BiH smatra da bi sveobuhvatan zakon o kontroli duhana doveo do značajnog poboljšanja kvalitete života, pokazalo je istraživanje koje je u okviru Socio-ekonomske analize uticaja predloženog federalnog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje uradilo Udruženje “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) uz podršku Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH je 16. februara  utvrdila Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ovoj odluci je doprinijela i kampanja „Smeta Mi“ koju je realiziralo Udruženje PROI u okviru projekta „Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana“ finansiranog od Evropske unije.

Cilj kampanje je bio povećanje svijesti, kako među građanima tako i među donosiocima odluka, kao i ojačavanja funkcionalnih i koordiniranih mehanizama zaštite od razarujućih zdravstvenih, društvenih, ekoloških i ekonomskih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

“Tokom prve godine kampanje uspjeli smo doći do velikog broja građana i prikupiti podršku od njih. Sada je vrijeme da svi zajedno kucamo na vrata parlamentarcima i idemo korak dalje”, izjavila je za agenciju Fenu Arijana Knežević, menadžerica za komunikacije Udruženja PROI.

Istraživanjem su dobiveni važni podaci kada je u pitanju zagađenje zraka u ugostiteljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje, stavovi ugostiteljskih radnika o pitanju izloženosti duhanskom dimu i popratnih zdravstvenih problema, stavovi javnosti u vezi sa specifičnim odredbama novog zakona, kako među pušačima tako i među nepušačima, te marketinške taktike duhanske industrije koje direktno targetiraju djecu školskog uzrasta.

Zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH. Više od 78 posto anketiranih prepoznaje važnost donošenja sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana radi ubrzanja procesa evroatlantskih integracija.

Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje radi zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, a ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovedbu  ovog zakona, predviđene su kazne  od 250 do 15.000 maraka.

Posted by on 2017-02-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login