Festival dječije umjetnosti od 3. do 6. maja u Sarajevu

Sarajevo

Sarajevo

Festival dječije umjetnosti (FEDU), prvi festival ove vrste u BiH i regionu, bit će održan u Sarajevu od 3. do 6. maja kao prilika afirmiranja umjetnosti i obrazovanja kroz igru i mnogobrojne programe te prezentiranje novih dostignuća u oblasti teatra, lutkarstva, glume, muzike, interaktivnih znanja.

Riječ je o Festivalu koji je spoj igre, edukacije, obrazovanja, prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopće, teatra za djecu, muzike ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze.

Posebnost mu je što je potpuno profesionaliziran i da je takmičarskog karaktera. Odabrano je devet predstava za djecu i mlade iz Hrvatske, Srbije i BiH, a raspisan je i konkurs za najbolju savremenu bajku na koju je pristiglo do sada više od trideset prijava kompetentnih književnih imena iz BiH.

Nagrade su novčanog karaktera i bit će dodjeljene na zatvaranju Festivala. Pored novčanih, ove godine će biti dodijeljene i nagrade festivala: Muzička planeta za doprinos u muzici, Planeta teatra za najbolju predstavu, te Planeta bajki za najljepšu bajku. Nagradu je osmislila bh. umjetnica Sanela Husić-Musabašić.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad, a sponzori festivala su i Vlada Kantona Sarajevo te Ministarstva kulture i sporta KS.

Svečano otvorenje bit će upriličeno 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo izvedbom mjuzikla “Annie”.

– Festival je prilika da se udruženim kreativnim snagama odupremo banalizaciji programa za djecu i da našim najmlađim ponudimo samo najbolje, a naše autore stimuliramo da pišu i stvaraju svoja djela za nove generacije. Za izbor najkvalitetnijih zadužena su relevantna selektorska imena iz BiH – navodi se u saopćenju Udruženja za promociju kulture “FANI”.

Festival će biti održan na nekoliko lokacija – Narodno pozorište Sarajevo, Pozorište mladih, velika sala Općine Stari Grad, a ulaz na sve programe je besplatan.

Posted by on 2017-04-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login