“Festival kulture Bosne i Hercegovine“ prezentirat će kulturu 40 zemalja svijeta

Festival kulture Bosne i HercegovineFestival kulture Bosne i Hercegovine održat će se 17. maja u dvorani i na platou ispred dvorane „Mirza Delibašić“ a okupit će predstavnike iz preko 40 zemalja svijeta.

Okupljeni pod sloganom “Ujedinjena srca” Festival će građanima Sarajeva predstaviti harmoniju različitih tradicija na području Bosne i Hercegovine na način da će prikazati tradicionalne nošnje, rukotvorine, tradicionalna jela i sl.

Organizatori su istakli kako je ovo prvi festival koji organiziraju u Bosni i Hercegovini te da njegov slogan “Ujedinjena srca“ najbolje govori o sadržaju Festivala.

Ismail Yapici, direktor BosnaSema obrazovnih institucija u svom obraćanju medijima kazao je kako Bosna Sema obrazovne institucije od svog dolaska u Bosnu i Hercegovinu 1996. godine rade na unapređenju obrazovanja a kroz ovogodišnji Festival žele da prezentiraju kulturu svojih učenika koji dolaze iz čak 40 zemalja.

“Svestranost naših učenika ogleda se i učešću na različitim kulturnim manifestacijama i umjetničkim smotrama. Od 2003. godine jedna ovakva kulturna manifestacija organizira se i u Turskoj gdje je prošle godine učešće uzelo preko 140 zemalja a jedna od učesnica bila je i Bosna i Hercegovina“, izjavio je Yapici.

Poznati bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić naći će se u ulozi voditelja programa Festivala. O samom Festivalu Bešlagić je istakao kako je to dobar način da se prezentira bosanskohercegovačka kultura, tradicija i folklor, čega se, naglasio je Bešlagić, ne smijemo stidjeti.

“Pristao sam da učestvujem u organizaciji ovakvog događaja zato što je obrazovanje nešto najbitnije za Bosnu i Hercegovinu. Obrazovanje je nešto na čemu treba svakodnevno raditi, pogotovo kada je u pitanju prezentacija kultura i naroda naše zemlje, a i svjetskih kultura gdje djeca mogu iskomunicirati različite kulture, jezike itd. To je nekako humano, a i ono što je najveći problem BiH je upravo obrazovanje, a bez obrazovanja ne vjerujem da mi možemo išta napraviti“, kazao je Bešlagić i dodao “Mlađa raja voli da me prati i gleda kako igram ulogu Šemse. Njima je bitno da ih podržavam u onom što rade. Mislim da ova starija generacija zatrovana sa svim onim što se dešavalo tokom rata i one nam nisu prioritet, a djeca su ta koja su prioritet i koju trebamo zdravo odgojiti i trebamo pokušati svi zajedno u BiH napraviti neku lijepu priču“, dodao je za kraj Bešlagić.

S ciljem doprinosa, počevši od 2002. godine, uz učešće 17 zemalja, dvije hiljade studenata iz 140 zemalja sudjelovalo je na Međunarodnom festivalu jezika i kulture 2013. godine u Turskoj.

Ovogodišnji Festival u Sarajevu značit će pomjeranje granica kulture i jezika, a Bešlagić je, u kontekstu balkanskih prilika, pojasnio kako neznanje o drugom i drugačijem prouzrokuje strah, na čemu svakodnevno treba raditi kako bi se takvi trendovi izbjegli.

Svečani početak manifestacije planiran je za 19 sati, dok će građani od 17 sati imati priliku posjetiti štandove na platou Skenderije i upoznati se s različitim kulturnim elementima iz više od 40 zemalja.

Posted by on 2014-05-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login