Festival MESS kao prostor za umjetnike svih identiteta

Među programskim sadržajima 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS naći će se i predstave koje spadaju u takozvano primijenjeno pozorište koje koristi različite dramske tehnike i forme u radu sa različitim društvenim grupama.

MESS

MESS

Vođeni osnovnim motivom ovogodišnjeg Festivala slavljenja različitosti pripovjedača koji će uzeti scenu kao prostor da ispričaju svoje priče, posebno će biti zanimljivo gledati predstavu gluhonijemih umjetnika iz Poljske u predstavi “Jedan gest”, dok će tri predstave biti prevedene na znakovni jezik “Mirna Bosna”, “Knjiga mojih života”, “Dokle pogled seže”.

Za razliku od govornog jezika koji se prevashodno zasniva na glasovima, znakovni jezik angažuje cijelo tijelo.

U predstavi “Jedan gest” poljskog reditelja i vizuelnog umjetnika Wojteka Ziemilskog, četvero gluhonijemih žena i muškaraca govore o svojim životima, nudeći gledateljima mogućnost da sami prepoznaju razliku između njihovog svijeta i svijeta onih koji čuju, saopćeno je iz Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Njihova izvedba je mnogo više od zanimljivog prikaza svijeta jedne manjine.

Oni publiku vode na putovanje u jedan fascinantan i čudan svijet jezika bez riječi.

Pokazujući poseban senzibilitet za slijepa i slabovidna lica, glumački gosti Festivala će čitati djela po kojima su nastale predstave u oficijenom programu MESS-a.

– Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH i Festival MESS bit će partneri u okviru ovogodišnjeg programa u cilju podizanja svijesti o važnosti inkluzivnog pozorišta. Glumci i glumice čitat će naslove koji će se naći u programu MESS-a, a članovi i članice Biblioteke posjetit će više od deset predstava u programu – istakla je umjetnička direktorica Festivala Selma Spahić.

Dramske tekstove će čitati Vedrana Seksan, Benjamin Bajramović i Dražen Pavlović.

– Ovo je jedinstvena prilika da utičemo na svijest javnosti o zadovoljavanju kulturnih potreba korisnika Biblioteke, koje su od velikog značaja za njihov život. Kulturne manifestacije u našem gradu inače nisu prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba, te je ovo do sada najbolji primjer inkluzije pozorišta – istakao je direktor Biblioteke Sakib Pleh.

Kao dio MESS OFF programa bit će održana i promocija knjige Darka Lukića “Uvod u primijenjeno kazalište”.

Posted by on 2017-09-26. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login