Festival Poligon počinje 15. oktobra

Ovogodišnje izdanje Festivala književnosti i kulture “Poligon” na temu “strah” počet će književnom večeri u četvrtak, 15. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Festival Poligon
Festival Poligon

Prvoga dana Festivala predviđeno je da direktor Festivala Mirko Božić razgovara s književnikom Želimirom Perišem, a nakon toga slijedi performans Ilije Puljića, najavili su organizatori.

U petak, 16. oktobra, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača predstavit će se književnice Magdalena Blažić i Ivana Rogar, a nakon toga slijedi projekcija filma “Jedna od nas”, reditelja Đure Gavrana i razgovor s autorom.

Književnici Elvedin Nezirović i Srđan Sekulić predstavit će se u Narodnom pozorištu Mostar u subotu, 17. oktobra, kada i završava Festival. Nakon književne večeri slijedi otvorenje strip izložbe “Infra Devil”, autora Berina Tuzlića, te nastup electro one-man banda dRUMELOY.

Festival Poligon je manifestacija koja nastoji okupiti sve umjetničke forme, književnost, muziku, film, filozofiju, strip, povijest, te pod jednom krovnom temom najbolje od produkcije u toj godini dovesti u Mostar.

“Jedan od uspješnijih načina kako prebroditi ovu epidemiju je epidemija kulture. Drago mi je da smo uspjeli održati kontinuitet festivala jer je to najvažnije za projekte ovog tipa. Budući da današnja tehnologija olakšava kontakt između publike i autora, sretan sam da ćemo moći program prenositi i preko live streama. Svi naši prijašnji i sadašnji gosti svojevrsni su ambasadori festivala, tako smo stekli prijatelje od Walesa do Crne Gore. Veselim se ovogodišnjem programu, dobra književnost idealno je cjepivo protiv epidemije malodušnosti”, kazao je Mirko Božić, direktor Festivala.

Posted by on 2020-10-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login