Festival premijera otvara novu sezonu Teatra Kabare Tuzla

Teatar Kabare Tuzla,

Teatar Kabare Tuzla,

Drugo izdanje Festivala premijera Teatra kabare Tuzla počet će 21. septembra, čime će ujedno taj tuzlanski teatar otvoriti novu umjetničku sezonu. Pod motom “Karavan teatra”, ljubitelji pozorišne umjetnosti predstave će, osim u Tuzli, moći gledati i u Živinicama te Kalesiji.

Festival će otvoriti pretpremijera predstave “Đavolja posla”, autora Miroljuba Nedovića, koja će biti izvedena 21. septembra u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama, dok će premijeru zabilježiti 22. septembra u Tuzli. Prva repriza bit će održana dan kasnije u BKC-u “Alija Izetbegović” u Kalesiji.

Umjetnički rukovodilac Teatra “Kabare” i režiser predstave “Đavolja posla”, Vlado Kerošević, izjavio je na konferenciji za medije da je tematski okvir ove predstave u paradoksalnoj činjenici da onaj ko nema dara od Boga za umjetnost, pomoć potraži na drugoj strani – od đavola.

Kerošević naglašava da je riječ o urnebesnoj komediji koja ima elemente dramskog i tragičnog, te smatra da ovaj dramski tekst korespondira s današnjim vremenom, u kojem, kako kaže, mnogi ljudi rade poslove za koje nisu osposobljeni i za koje nisu daroviti.

Tokom narednih pet sedmica ljubitelji pozorišne umjetnosti imat će priliku pogledati pet predstava od kojih je jedna za djecu.

Također, bit će održana i književna večer posvećena 125. godišnjici rođenja književnika, nobelovca Ive Andrića.

Festival će trajati do 23. oktobra.

Posted by on 2017-09-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login