Festival savremene umjetničke muzike od 16-18. aprila

U periodu od 16. do 18. aprila 2019. u Sarajevu bit će održan festival za savremenu umjetničku muziku u Bosni i Hercegovini, SONEMUS FEST 2019, saopćili su iz Udruženja Nove Muzike – SONEMUS.

SONEMUS FEST
SONEMUS FEST

Ovogodišnji SONEMUS FEST, pod nazivom BLACK BOX tematski je posvećen djelima koja kombinuju interaktivno izvođenje muzike i videa, kao i kombinaciju elektronske muzike sa akustičnim instrumentima.

Kao jedna od rijetkih institucija (ako ne i jedina) koja podržava savremeno muzičko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, na festivalu će premijerno biti izvedene kompozicije bh autora i to: Koncert za violinu i ansambl Ališera Sijarića, u izvođenju naše renomirane violinistice Violete Smailović-Huart, nova kompozicija za ansambl i modularne sintetizatore zvuka bh kompozitora Dine Rešidbegovića, kao i nova kompozicija mlade i perspektivne bh kompozitorke, Hanan Hadžajlić.

Pored koncerata, u prostroijama Muzičke akademije u Sarajevu i ArsAevia održati će se niz radionica za muzičare i kompozitore, a koje će voditi solisti renomiranih gostujućih ansambala Proton-Bern (Švicarska) i Mosaik – Berlin (Njemačka), te gostujući danski kompozitor, Simon Steen-Andersen.

Udruženje Nove Muzike – SONEMUS, Sarajevo aktivno djeluje još od 2001. godine s ciljem izvođenja, promocije i edukacije u oblasti savremene umjetničke (ozbiljne) muzike.

U tom periodu SONEMUS je organizirao više od stotinu koncerata u BiH i inostranstvu, nastupio na mnogobrojnim značajnim međunarodnim festivalima, te organizirao niz radionica i edukativnih programa.

Posted by on 2019-04-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login