FIFA: Ljetni prelazni rok donio nove rekorde

Ovogodišnji ljetni prelazni rok za nogometaše donio je nove rekorde, pa je tako u cijelom svijetu na igračka pojačanja potrošeno 4,71 milijarde dolara, odnosno 3,94 milijarde eura, objavila je danas FIFA.

FIFA

FIFA

Čak 78 posto od tog iznosa, odnosno 3,67 milijarde dolara, potrošili su klubovi iz pet najjačih liga: Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španija.

To je skoro tri puta više negoli su klubovi iz “liga petice” potrošili u ljetnom prelaznom roku 2012. godine (1,24 milijarda dolara).

Najviše su na igračka pojačanja potrošili engleski klubovi, odnosno milijardu i 400 miliona dolara, dok su klubovi iz Francuske zabilježili najveći porast u potrošnji.

Francuski klubovi potrošili su 604 milijuna dolara, što je 250 posto više nego u ljeto prošle godine. Tome je najviše pridonio prelazak Neymara iz Barselone u PSG vrijedan 222 miliona eura, što je ujedno rekordni transfer u istoriji nogometa.

Posted by on 2017-09-14. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login