FIFA predlaže da se SP u Kataru igra u novembru i decembru

FIFASvjetsko prvenstvo u Kataru 2022. trebalo bi se održati u novembru ili decembru, preporučila je radna grupa FIFA-e.

Nogometni dužnosnici sastali su se u Dohi kako bi razgovarali u vezi sa nekoliko opcija i mogućeg pomjeranja održavanja Mundijala, nakon što su mnogi izrazili zabrinutost da bi održavanje prvenstva tokom ljeta moglo ugroziti zdravlje igrača i navijača, s obzirom da temperature u Kataru tokom juna i julu dosežu i do 40 stepeni Celzija.

Šeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, vođa radne grupe, također je preporučio da se prvenstvo 2022. godine skrati za nekoliko dana. BBC navodi da ne postoje planovi za smanjenje “veličine” prvenstva, odnosno nije planirano smanjenje broja učesnika takmičenja sa 32 tima, odnosno 64 utakmice.

Preporuku da se prvenstvo pomjeri na novembar i decembar narednog mjeseca bi trebao razmatrati Izvršni odbor Svjetskog nogometnog upravnog tijela.

Ova vijest će zasigurno unijeti nemir među nekim od najboljih evropskih liga koje su tražile da se SP pomjeri na april ili maj, kako SP ne bi ometao odigravanje domaćih prvenstava.

Također, drugi prijedlog je i odigravanje SP-a u januaru i februaru, ali problem je i to što se tada održavaju Zimske olimpijske igre.

Konačni dogovor, ipak, nije postignut, ali je, kako se nadaju organizatori u Kataru, dobar korak ka početku planiranja i organizovanja SP-a.

Posted by on 2015-02-24. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login