Film bh. autora Igora Drljače u takmičarskom programu Beldocs festivala

The Stone Speakers
The Stone Speakers

Film Igora Drljače “The Stone Speakers” u bosanskohercegovačko-kanadskoj produkciji uvršten je u takmičarski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava od 8. do 15. maja u Beogradu.

Drljačino ostvarenje prati Bosnu i Hercegovinu koja se oporavlja od posljedica rata devedesetih godina. Bosanska ekonomija se nije oporavila, a zemlja je i dalje podijeljena. Da bi se nosili sa tim, mnogi gradovi su se pretvorili u jedinstvene turističke destinacije koje zajedno donose svoju istoriju, religiju, politiku i folklor, a među tim gradovima su i Međugorje, Visoko, Tuzla i Višegrad. Promocija turističkih lokacija nije samo način da stanovnici ovih gradova prežive, već i način da se promoviše i uspostave konkurentni narativi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje.

  • Želio sam istražiti odnos između turističkih lokacija i pokušaja stvaranja konkurentnih nacionalnih narativa u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Ovi divergentni narativi i odnos između etničkih grupa u BiH i dalje su izvor nesporazuma i napetosti. Turističke lokacije mogu se činiti dovoljno neškodljivima, ali sve imaju osnovne narative koji ukazuju na alternativnu bosansku ili regionalnu istoriju – istaknuo je Drljača.

Ovaj film, smatra reditelj Igor Drljača, pokazuje da turizam može biti u sprezi sa ideološkim motivima.

U okviru 14 selekcija ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala premijerno će biti predstavljeno više od 100 filmova, saopćeno je iz agencije KomunikArt.

Posted by on 2019-03-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login