Film “Djeca” Aide Begić otvara 18. Sarajevo Film Festival

Aida Begić

Aida Begić

Ovogodišnji, 18. po redu Sarajevo Film Festival otvorit će film “Djeca” domaće režiserke Aide Begić, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Film “Djeca” je priča o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi, koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu “Djeca” tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta, poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, a izvršni producent Adis Đapo.

Film “Djeca” je uvršten i u službenu selekciju programa “Un Certain Regard” i jedino je ostvarenje iz regije koje će biti prikazano na prestižnom Kanskom festivalu.

Posted by on 2012-05-14. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login