Film Forward ponovo u BiH: Neprocjenjiv moment kulturne razmjene

film

film

Film Forward, program Sundance Instituta (u okviru kojeg djeluje i najslavniji festival nezavisnog filma na svijetu), u okviru kojeg se održava turneja bitnih svjetskih naslova, i ove godine kreće na put oko svijeta, a i ove godine će jedna od zemalja domaćina biti BiH.

Podsjećamo, prije dvije godine u okviru ovog programa svjetskoj publici predstavila se Jasmila Žbanić sa filmom "Grbavica", a prošle godine je ovaj program predstavila prvi put javnosti u BiH.

Upravo prošle godine, povodom iste promocije, u Sarajevo je doputovao i direktor Sundance festivala John Cooper, kada je za Oslobođenje kazao da film.factory program koji vodi Bela Tarr mnogo liči na početke Sundancea.

Fokus na zajednicama

Tarr neumorno radi i dalje, a Film Forward se ove godine vratio u BiH sa novim filmovima, ali i mnoštvom radionica i diskusija sa autorima. Od 9. do 13. maja program će proputovati kroz Banju Luku, Brčko, Doboj, Sarajevo, Zavidoviće i Zenicu, a prikazaće osam savremenih naslova iz cijelog svijeta.

– Film Forward koristi moćni filmski medij i prezentovanje priča, da bi se u zajedničkom dijalogu spojili ljudi iz različitih sredina, kultura i gledišta. Mogućnost povezivanja sa publikom u BiH kroz Film Forward već drugu godinu predstavlja neprocjenjiv moment za kreativnu kulturnu razmjenu, kaže Keri Putnam, izvršni direktor Sundance Instituta.

Program u BiH će se fokusirati na dešavanja u zajednicama i porodicama koje su raseljene u ratu, globalizaciju i ekonomske izazove. Planiranim diskusijama želi se ohrabriti dijalog o feminizmu i značaju uspjeha. Film Forward cilja na publiku koja ima ograničen pristup nezavisnom filmu, studente i lokalne filmske zajednice.

Gosti

U sklopu programa Film Forward u BiH će doputovati režiser Kim Mordaunt (Raketa), filmska producentica Caitrin Rogers (Sedam metara od slave), direktorica specijalnih programa i viši selektor Sundance Film Festivala Caroline Libresco, menadžerica Film Forwarda Bethany Clarke, te urednički menadžer Sundance Instituta Nate von Zumwalt. Pored BiH, Film Forward ove će godine obići Meksiko, Tajvan, Kinu i  Indoneziju.

Program

• Petak, 9. maj
Zenica, 18 sati – “Sedam metara od slave”
Sarajevo, 20 sati – “Raketa”

• Subota, 10. maj
Sarajevo, 20 sati – “Sedam metara od slave”

• Nedjelja, 11. maj
Sarajevo, 20 sati – “Svijet pred njom”

• Ponedjeljak, 12. maj
Banja Luka, 15 sati – “Raketa”; 20 sati – “Sedam metara od slave”
Sarajevo, 20 sati –  “Ples u Jafi”

• Utorak, 13. maj
Brčko, 18 sati – “Sedam metara od slave”
Sarajevo, 20 sati – “Učionica kao gradilište zajednice”

• Srijeda, 14. maj
Sarajevo, 20 sati – “Stanica Fruitvale”

• Četvrtak, 15. maj
Sarajevo, 20. maj – “Ulica Valentine”

• Petak, 16. maj
Sarajevo, 20. maj – “Krugovi”

Filmovi se prikazuju na slijedećim lokacijama: Sarajevo – kino Kriterion, Banja Luka – Dom omladine, Zenica – Tropik family centar, Brčko – Dom kulture. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Posted by on 2014-05-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login