Film ‘Halimin put’ u Velikoj Britaniji za obljetnicu Srebrenice

Film - Halimin putU okviru obilježavanja godišnjice masakra u Srebrenici, u pet britanskih gradova do 17. jula prikazuje se film “Halimin put” Arsena A. Ostojića, priča o ženi koja traži posmrtne ostatke sina nestalog tokom rata u Bosni.

Nagrađivana hrvatsko-slovensko-bosanska koprodukcija prikazuje se u Londonu, Leicesteru, Oldhamu, Boltonu i Birminghamu, a projekcije organizira neprofitna organizacija “Remembering Srebrenica” koja već petu godinu zaredom raznim programima komemorira tužne godišnjice srebreničke tragedije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film prati muslimanku Halimu koja bezuspješno pokušava identificirati posmrtne ostatke svog sina ubijenog u ratu, no odbija dati krv za analizu ne bi li prikrila da ga je usvojila. Jedini način je da pronađe njegovu biološku majku koju niko nije vidio više od dvadeset godina, što ju dovede do niza neželjenih događaja.

Glume Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Mustafa Nadarević, Izudin Bajrović, Miraj Grbić, Daria Lorenci, Dejan Aćimović, Minka Muftić, Miodrag Krivokapić i drugi.

Od premijere na Pulskom filmskom festivalu 2012. godine “Halimin put” je sudjelovao na više od 50 filmskih festivala i osvojio njih više od trideset. Bio je i hrvatski kandidat za nagradu Oscar.

Film su sufinancirali HAVC, Slovenski filmski centar i Fondacija za kinematografiju, a producent je Arkadena Zagreb.

Uz taj se film u sklopu obilježavanja jednog od najvećih masakra novije historije prikazuje i bosanski dokumentarni film “Magle Srebrenice” Samira Mehanovića, koji donosi svjedočanstva onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Posted by on 2017-07-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login